Snelle links:

Weke delen chirurgie

Sterilisatie

De sterilisatie bij honden en katten is het steriel maken van honden en katten op een al dan niet blijvende manier.

Hierbij worden de gonaden (eierstokken of testikels) verwijderd of hun verbinding onderbroken waardoor het dier zich niet meer kan voortplanten.

Castratie

Het castreren van honden of katten is een vorm van steriliseren waarbij de gonaden (eierstokken of testikels) worden verwijderd. Hierdoor wordt het dier blijvend steriel.

Een castratie kan dus zowel bij een vrouwelijk als een mannelijk dier worden toegepast. Hierover bestaan veel misverstanden.

Gastropexie

Tijdens een gastropexie wordt de maag aan de buikwand vastgehecht waardoor het risico op een maagkanteling bij grote honden wordt vermeden.

Bij vrouwelijke dieren wordt deze ingreep meestal uitgevoerd ten tijde van een castratie of sterilisatie.

Ooglidcorrectie

Deze ingreep wordt uitgevoerd bij honden waarvan het bovenste of onderste ooglid naar binnen of buiten gekruld is (men spreekt van entropion of ectropion).

Hierbij wordt een stukje van het ooglid weggehaald om het resterende deel nadien terug aan elkaar te naaien en zo de vorm van de oogleden te herstellen.

Cherry eye operatie

Deze operatie wordt uitgevoerd bij honden die een prolaps hebben van de traanklier van het derde ooglid (glandula membrana nicitans). Er wordt een zakje gemaakt waarin de klier terug wordt geduuwd en vervolgens wordt overhecht.