Snelle links:

Tele-injectie

Verdoven op afstand

Door middel van het verdovingsgeweer wordt een pijltje met een verdovende vloeistof in het dier geschoten. Hierop zal het dier in slaap vallen. Deze techniek wordt vooral toegepast bij wilde of verwilderde dieren die niet of moeilijk te benaderen zijn, om ze nadien te onderzoeken of verplaatsen.

Medicamenteuze behandeling

Het verdovingsgeweer kan worden voorzien van een grotere loop waardoor ook grotere hoeveelheden medicatie kunnen worden toegediend bij dieren die te moeilijk te benaderen zijn of bij deze dieren waar dat anders te gevaarlijk zou zijn.

Staalname

Het gebruik van speciaal daarvoor ontwikkelde pijlen en naalden maakt het tevens mogelijk om stalen te nemen van op een veilige afstand.

Het volstaat naderhand de pijl op te rapen op het terrein waar het dier in kwestie liep en het weefselstaal naar het labo te sturen.

Door gebruik te maken van deze naalden moeten de dieren in kwestie niet eerst onder narcose worden gebracht om het staal te kunnen nemen.

Jab-stick

De jab-stick is een lange stok met aan het uiteinde een spuit en een naald. Hierdoor kunnen stoffen toegediend worden aan dieren die veilig kunnen benaderd worden tot op een zekere afstand, omdat ze bijvoorbeeld in een kooi zitten of omdat ze met een voertuig kunnen benaderd worden.

De jab-stick kan gebruikt worden om grotere hoeveelheden vloeistoffen toe te dienen, terwijl de hoeveelheid vloeistof die kan worden toegediend met een verdovingsgeweer eerder beperkt is.